Mar
26
2010
0

Ενημέρωση απο τη συγκέντρωση στη Rosa Nera

Στο κλίμα καταστολής των καταλήψεων στα Χανιά αλλα και όλη τη χώρα ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ι.Γρυσπολάκης κάλεσε σήμερα δημάρχους, νομάρχες,  βουλευτές  και λοιπούς στη Πρυτανεία (απέναντι απο την κατάληψη Rosa Nera) για να πραγματοποιήσουν σύσκεψη με θέμα την αξιοποίηση του κτηρίου της Rosa Nera αλλα και του κτηρίου Παπαδοπέτρου.

Η κατάληψη Rosa Nera και οι αλληλέγγυοι κάλεσαν σε συγκέντρωση σήμερα στις 5μμ στην αυλή της κατάληψης με σκοπό να φανεί η αντίσταση ενάντια στα σχέδια πρύτανη-κράτου, να δείξουμε οτι το κτήριο δεν θα παραδωθεί εύκολα στα χέρια τους αλλα και για να γίνει παρέμβαση στη σύσκεψη απο τις αλληλέγγυες συλλογικότητες και να διαβαστούν τα κείμενα  τους σχετικά με το θέμα καταστολής της κατάληψης.

Πρώτος απ’ ολους έφτασε ο πρύτανης ο οποίος μάλιστα ήθελε να μπεί με το αυτοκίνητο του στην Αυλή της κατάληψης. Αν και η πόρτα ήταν ανοιχτή ο κόσμος δεν άφησε τον πρύτανη να μπεί με την mercedes του και αυτός μπήκε πεζός περνώντας απο το πλήθος που τον γιούχαρε και φώναζε συνθήματα. Η απόφαση απο την χθεσινή συνέλευση ήταν να μην περάσει κανένας μέσα απο την αυλή και να μπεί απο την πίσω πόρτα αλλα αντίθετα να μπούν όλοι απο την μπροστινή. Ο πρύτανης όμως ισχυρίστηκε οτι δεν έχει κλειδιά αυτής της πόρτας με αποτέλεσμα να περάσουν όλοι (Νομάρχες, Δήμαρχοι κ.λ.π.) μέσα απο το πλήθος.

Η συνήθης τακτική του πρύτανη οπου προκαλεί τον κόσμο να του επιτεθεί για να κλαφτεί αργότερα στα κανάλια αυτή τη φορά δεν έπιασε. Ο πρύτανης βγήκε και ξαναμπήκε προκλητικά αρκετές φορές απο τη πρυτανεία αλλα κανένας δεν του έκανε το χατήρι να ακουμπήσει αυτόν ή κάποιον απο τους “καλεσμένους” του.

Τελικώς η σύσκεψη δεν έγινε αφου δεν ήρθαν οι βουλευτές που είχαν καλεστεί απο τον πρύτανη. Παρ’ ολα αυτά ο Ι.Γρυσπολάκης στις δηλώσεις του είπε οτι η σύσκεψη δεν έγινε γιατι παρεμποδίστηκε! Οταν οι δημοσιογράφοι μάλιστα του θύμισαν οτι έλειπαν κάποιοι βουλευτές αυτός του απάντησε οτι αυτός τους είπε να μην έρθουν για να μην λιντζαριστούν.

Άυριο στις 11 το πρωί καλείται συγκέντρωση στην αγορά σχετικά με το θέμα καταστολής της κατάληψης Rosa Nera

Mar
26
2010
0

Κείμενο αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera απο το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

26-3-2010

Είναι «τυχερή» αυτή η πόλη.
Εδώ υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για  ελευθερίες και δικαιώματα, που προτάσσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη στην καθημερινότητά τους.
Εδώ υπάρχουν πολιτικοί και κοινωνικοί χώροι που υπερασπίζονται τις ελευθερίες και διεκδικούν ίσα δικαιώματα για τον καθένα που τα στερείται.
Έτσι γνωρίσαμε εμείς τη RΟΖΑ NERA…
Ένα χώρο ανοιχτό στην κοινωνία και τις ιδέες, ένα χώρο που οργανώνει αλλά και φιλοξενεί πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, που παρέχει στέγη σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη. Σε αυτό το χώρο έχουν φιλοξενηθεί μετανάστες απεργοί πείνας μετά τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους, θύματα ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων, κούρδοι πρόσφυγες που έφτασαν με σαπιοκάραβα στις ακτές μας, φτωχοί έλληνες και μετανάστες, μέλη της αποστολής στη Γάζα…

Έτσι γνωρίσαμε εμείς τους ανθρώπους της ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ…

Όταν στην ανάγκη, στρέφαμε το βλέμμα δίπλα μας, ήταν εκεί, ακούραστοι συμπαραστάτες, αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μικρού και μεγάλου αγώνα, κάθε συλλογικής διεκδίκησης των μεταναστών. Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις μας ενάντια στη «ντιρεκτίβα του αίσχους» της Ε.Ε μέχρι την απεργία πείνας των 15 μεταναστών για την πολυπόθητη νομιμοποίηση όλων μας. Από τη διεκδίκηση του παλιού ΙΚΑ για χρήσεις αλληλεγγύης και ξενώνα αστέγων μέχρι τους αγώνες για την εξάλειψη των φασιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων στην πόλη μας…

Και τώρα ακούμε και διαβάζουμε ότι απειλείται αυτός ο χώρος να κλείσει και να εκκενωθεί από τους χρήστες του (όλους μας δηλαδή), για να χρησιμοποιηθεί για στέγαση άλλης μιας σχολής του Πολυτεχνείου… Αμφιβάλλουμε για την αναγκαιότητα αυτή. Υπάρχουν χώροι για κάτι τέτοιο, ή μπορούν να εξευρεθούν…  Αυτό έχουμε να πούμε εμείς. Αυτό λέει και κάθε έντιμος Χανιώτης…

Ήρθε λοιπόν η ώρα για όλους μας να διαλέξουμε. Κι επιλέγουμε αβίαστα…  Το καλό ενός τόπου, δεν είναι τίποτα άλλο από το καλό των ανθρώπων του. Και το καλό των ανθρώπων αυτού του τόπου είναι να συνεχίσει να υπάρχει η ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ, έτσι όπως την γνωρίσαμε εμείς.  Κι άλλη μια…  Πολλές ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ. Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης θα στηρίζει με κάθε τρόπο, κάθε μορφή αυτοοργάνωσης που στόχο έχει την διεύρυνση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, την έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη στους ανθρώπους που υφίστανται εκμετάλλευση, αδικία και διώξεις (εμείς ξέρουμε απ’ αυτά).

Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα…

Mar
26
2010
0

Κάλεσμα της Κατάληψης Rosa Nera σε Συγκεντρώση διαμαρτυρίας για την επικείμενη καταστολή της κατάληψης

Στις 2/3/10 μαζί με αλληλέγγυους/ες εμποδίσαμε με δυναμική παρέμβαση τη δημοπράτηση (5.500.000 ευρώ) ανακατασκευής του κτιρίου που στεγάζεται η Rosa Nera. Κρυφά χωρίς να δημοσιοποιηθεί στον τοπικό τύπο και με τη συνδρομή των μπάτσων η δημοπρασία έγινε τελικά μια επόμενη μέρα σε χώρο εκτός πολυτεχνείου. Ο πρύτανης δηλώνει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν έως τέλος Μαρτίου και θα λήξει η κατάληψη.

Ταυτόχρονα σήμερα Παρασκευή 26/3 καλεί στην πρυτανεία δημαρχαίους, νομαρχαίους, βουλευτές κ’ λοιπό συνάφι σε σύσκεψη για το κτίριο της κατάληψης για να νομιμοποιήσουν όλοι μαζί στα μάτια της κοινωνίας τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις τους. Όμως σε αυτή τη μάζωξη θα είναι απούσα η ζωντανή κοινωνία, που μαζί της καθημερινά η Rosa Nera αναπτύσει την δράση της.

Τα παραπάνω δρομολογούν εξελίξεις εναντίων της κατάληψης, που μας κινητοποιούν, μας συσπειρώνουν και μας δυναμώνουν στο να υπερασπιστούμε αποφασιστικά το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα αυτού του χώρου, που εδώ και 6 χρόνια είναι ανοιχτός στην κοινωνία με πληθώρα αγώνων, εκδηλώσεων, συνελεύσεων κλπ. Προσπαθούν να εξουδετερώσουν τον αντιθεσμικό, αυτοοργανωμένο, συλλογικό χαρακτήρα τέτοιων εγχειρημάτων για να βάλουν απρόσκοπτοι την κοινωνία σε μια νέα τροχιά αναδιανομής-καταλήστευσης του κοινωνικού πλούτου και απόλυτης κοινωνικής επιτήρησης.

Η υπεράσπιση της Rosa Nera και των καταλήψεων, δεν μπορεί παρά να είναι επιλογή και ανάγκη κάθε ανήσυχου και αβόλευτου ανθρώπου. Δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτι του αγώνα για αυτοκαθορισμό και ελευθερία. Αφορά στους κοινωνικούς χώρους γιατί όταν απειλείται ένας απειλούνται όλοι. Καθετί που χάνεται από απ’τη μεριά των πολλών γίνεται όπλο αγριότερης εκμετάλευσης στα χέρια των λίγων ισχυρών. Το δικό μας όπλο είναι η αλληλεγγύη. Αυτή μας κρατάει όρθιους απέναντι στην βαρβαρότητα και απελευθερώνει αστείρευτες δυνάμεις αντίστασης και ανατροπής των σχεδίων εναντίων μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/3/10 ΣΤΙΣ 5.00μμ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ROSA NERA ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/3/10 ΣΤΙΣ 11.00πμ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

http://rosanera.squat.gr

Mar
17
2010
0

Ενημέρωση απο την δίκη των φασιστών στα χανιά και την αντιφασιστική συγκέντρωση

Στην καταδίκη 7 εκ των 8 κατηγορούμενων για τα επεισόδια την Τρίτη 9 Μαρτίου στην πλατεία Χορτατσών προχώρησε χθές το μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο 27χρόνο από τη Ν. Κυδωνία για οπλοφορία και κατά συροή απειλές και εξύβριση και του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 38 μηνών χωρίς αναστολή.

Αλλα τέσσερα άτομα  ανάμεσα τους και ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, κρίθηκαν ένοχοι για εξύβριση και απειλές κατά συρροή και τους επιβλήθηκε η ποινή φυλάκιση των 32 μηνών (στον υπαξιωματικό χωρίς αναστολή), σε δύο άτομα ηλικίας 19 ετών επιβλήθηκαν ποινές 16 μηνών για κατά συρροήν απειλές και εξύβριση καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Ο όγδος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος.  Και οι επτά οι οποίοι καταδικάστηκαν άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Σημειώνεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι είναι μέλη κάποια οργάνωσης ή κόμματος και μόνο ο 27χρόνος δήλωσε “εθνικοσοσιαλιστής” χωρίς να ανήκει σε κάποια παράταξη. Εξω από το χώρο των δικαστηρίων υπήρχαν 120 περίπου άτομα που φώναζαν αντιναζιστικά συνθήματα.

…η είδηση είναι απο καθεστωτικά μέσα.

πηγή : https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1144503
Mar
17
2010
0

Αντιφασιστικη πορεια στη Χαλέπα

Λίγες μέρες μετά απο τη χάραξη της σβάστιγκας σε δασκάλα στη περιοχη της Χαλέπας γεγονός που συζητήθηκε πολύ στα Χανιά αλλα και σε όλη την Ελλάδα έγινε συνέλευση με πολύ κόσμο απο διαφορετικόυς πολιτικούς χώρους και συλλογικότητες και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πορεία στη Χαλέπα αλλα και μικροφωνικές που θα ενημερώνουν για τις φασιστικες επιθέσεις που έχουν γίνει το τελευταίο καιρό και θα καλούν τον κόσμο να διαδηλώσει. Μετά απο πολλές μικροφωνικές (η μια απο αυτές ακυρώθηκε) και προπαγάνδιση ήρθε η μέρα της πορείας.

Περίπου 250 άτομα διαδήλωσαν με κεντρικο πανώ “Κανένας φασίστας ποτέ και πουθενά”στις ανατολικές συνοικίες των Χανίων σε μια μεγάλη σε διαδρομή πορεία που πέρασε κυρίως απο γειτονιές και μικρούς δρόμους αφου αυτός ήταν και ο σκοπός. Ξέκινώντας απο τη πλατεία Ελ.Βενιζέλου ο κόσμος κατευθήνθηκε προς το ΤΕΙ μέσω των οδών Μαυρογένους, Βρίγκα και Ρωμιανού. Εν συνεχεία αφού έκανε μερικά ακόμη τετράγωνα στη περιοχή κινήθηκε και πάλι προς τη πλατεία Ελ.Βενιζέλου. Ανέβηκε τη οδό Δαγκλή και μετά τη Σαμαριάς κάνωντας και στάση στα σχολία της Αμπεριάς. Τελικώς η πορεία έφτασε στη Ηρώων Πολυτεχνείου μέσω της Κροκιδά και απο εκεί ξαναπήγε στη πλατεία Ελ. Βενιζέλου μέσω της ομώνημης οδού.

Αν και η διαδρομή ήταν μεγάλη και κουραστική φωνάχτηκαν και γράφτηκαν συνθήματα ενω μοιράστηκαν και κείμενα στους περαστικούς σε όλη τη διάρκεια της. Η αντίδραση του κόσμου ήταν αρκετά καλή και γενικά δεν έγινε κανένα παρατράγουδο αφου αντίθετα με ότι πίστευαν κάποιοι, φασίστες δεν εμφανίστηκαν ούτε για δείγμα. Ενώ η παρουσία της αστυνομίας (πείτε τους και μπάτσους) ήταν μικρή και αν και υπήρχαν δοιμηρίες δεν εμφανίστηκαν ούτε αυτές.

Ακολουθούν φωτογραφίες αλλα και η διαδρομή της πορείας.

Mar
14
2010
0

Κείμενο της κατάληψης Rosa Nera για τον πρύτανη Ι.Γρυσπολάκη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Σαν να μην έφτανε το νεοφασιστικό καρκίνωμα που ταλαιπωρεί τον κόσμο έχουμε και τον φερόμενο ως πρύτανη του πολυτεχνείου Κρήτης να απειλεί τους κινηματικούς χώρους, και μάλιστα με μεθόδους που (σαν κακή σύμπτωση) ήταν πολύ διαδεδομένες στο ναζιστικό καθεστώς:

Από την μία η αυταρχικότητα ( επομένη των χριστουγέννων, Σάββατο! Έβγαλε πόρτες και παράθυρα από το κτίριο Παπαδοπέτρου αδιαφορώντας – όπως δήλωσε – για τον σύλλογο των φοιτητών ) και από την άλλη η διασπορά ψευδών γεγονότων ( γιατί πες – πες όλο και κάτι μένει, όπως έλεγε ο Γκέμπελς ).

Σε σχέση με την κατάληψη Rοsa Νera, ο φερόμενος ως πρύτανης αφού ανακάτεψε την δημοκρατία με τη δημοπρασία και έβαλε μπρος τη δημοπράτηση του κτιρίου της μεραρχίας για 5,5 εκατομμύρια ευρώ ( εν καιρώ κρίσης ! ) ξεκίνησε παράλληλα να συκοφαντεί τους καταληψίες με 2 τρόπους. Ο πρώτος τρόπος αφορά τη διαστρέβλωση της αλήθειας και ο δεύτερος την απόκρυψή της.

Ως προς τον πρώτο τρόπο ψεύδους, ο φερόμενος ως πρύτανης Γρυσπολάκης, συκοφάντησε τον κόσμο που πήγε στην τεχνική υπηρεσία του πολυτεχνείου ( για να εμποδίσει τη δημοπράτηση της κατάληψης ) λέγοντας στα μέσα ενημέρωσης ότι οι καταληψίες επιτέθηκαν εναντίον του διευθυντή και της γραμματέως.

Η αλήθεια, όπως γράφτηκε και την επόμενη ημέρα από μία κυρία στα χανιώτικα νέα είναι η εξής: ο κύριος Καπετανάκης χωρίς αφορμή επιτέθηκε και λεκτικά αλλά και πρακτικά στον κόσμο, παίζοντας προφανώς κάποιο ύποπτο παιχνίδι. Στην προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να τον συγκρατήσουν, σκίστηκε λίγο το πουκάμισό του. Τη στιγμή της έντασης έφτασε και η γραμματέας η οποία ναι μεν τρόμαξε, κανείς όμως δεν την πείραξε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος φερόμενος ως πρύτανης συκοφαντεί την κατάληψη Rosa Nera, αλλά ευτυχώς το ψέμα δεν είναι και τόσο ανθεκτικό στον χρόνο. Όταν κάποιος δεν είναι ειλικρινής, τότε χάνει όχι μόνο το κύρος του αλλά και την εμπιστοσύνη των άλλων, για αυτό και ο πρώην πρύτανης κύριος Φίλης, αναγκάστηκε με έγγραφο που έστειλε από την αμερική, να διαψεύσει τον φερόμενο ως…για τις δηλώσεις του στον εισαγγελέα πρωτοδικών χανίων ( 11-01-2006 ) ( Με λόγια του κ. Φίλη : “ ο πρύτανης αναφέρει ότι “ οι προφορικές οχλήσεις του τότε πρύτανη κ. Φίλη προς την αστυνομική διεύθυνση δεν είχαν αποτέλεσμα ” χωρίς να εξηγεί τι ζήτησα και τι αποτέλεσμα ανέμενα, θα μπορούσε να συναχθεί ότι είχα ζητήσει προφορικά την επέμβαση της αστυνομίας. Ουδέποτε ενόχλησα την αστυνομία σχετικά με την κατάληψη και ουδέποτε ζήτησα την επέμβαση της… ” )

Ας δούμε τώρα τον δεύτερο τρόπο ψεύδους :

Ο φερόμενος πρύτανης Γρυσπολάκης αναφέρει σε άρθρο του ότι το δικαιολογητικό των καταληψιών είναι πως μέσα στο κτίριο μένουν άνθρωποι και αναρωτιέται ποιος τους είπε να μείνουν.

Δε μιλάει καθόλου για ένα κείμενο δύο σελίδων που μοιράζεται εδώ και καιρό ( ο ίδιος το πήρε προσωπικά ) και μοιράστηκε άλλωστε έξω από την τεχνική υπηρεσία τις ώρες της διαμαρτυρίας. Σε αυτό το κείμενο, λοιπόν, μόνο σε δύο γραμμές αναφέρεται το επιχείρημα της στέγης.

Αυτό όμως, το επουσιώδες σε σχέση με τη δράση της κατάληψης, ο εν λόγω φερόμενος ως…το παρουσίασε ως αυτοσκοπό σωπαίνοντας για την κοινωνικοπολιτική αλλά και πολιτιστική δράση της Rosa Nera, εδώ και έξι χρόνια.

Κατανοούμε πως δεν είναι δυνατό ένας τέτοιος άνθρωπος να συμφωνεί με τη δράση της κατάληψης, είναι όμως προφανές πως γνωρίζει ότι η δημοπράτηση του κτιρίου είναι μία επίθεση σε έναν πολιτικό χώρο και όχι σε κάποιους άστεγους. Γνωρίζει επίσης – όπως και πολλοί άνθρωποι στα Χανιά – ότι η Rosa Nera λειοτυργεί εδώ και χρόνια με έντονη κοινωνική δράση. Ο χώρος της κατάληψης είναι πραγματικά ανοιχτός στην κοινωνία, με σταθερές και έκτακτες δράσεις, με αμέτρητα καλέσματα και με την παρουσία αλλά και συμμμετοχή παρά πολλών ετερόκλητων ατόμων.

Ωστόσο, ο αναποδογυριστής της αλήθειας φωνάζει πως πρέπει να δοθεί το κτίριο στην κοινωνία ! Και βέβαια, όχι μόνο έχει αποδείξει ότι προτιμάει το κτίριο κλειδωμένο και άχρηστο, παρά σε κοινωνική χρήση, ( γιατί για χρόνια το είχε αχρηστέψει μέχρι που μπήκαν οι καταληψίες ) αλλά ισχυρίζεται έμμεσα πως η κοινωνία είναι μερικοί φοιτητές που θα μπαίνουν για κάποιες ώρες μαθημάτων. Επομένως, είναι αδιάφορος ο κοινωνικός χαρακτήρας του κτιρίου για τον φερόμενο… είναι όμως, πάγια λαïκίστικη τακτική της ηγεσίας να χρησιμοποιεί αντίθετα τις σημασίες για να αναποδογυρίζει την αλήθεια.

Και ενώ διεκδικεί το ρόλο της πνευματικής κεφαλής του τόπου, σωπαίνει για όλα τα σοβαρά προβλήματα που συμβαίνουν γύρω του και ασχολείται μόνο με τις επιχειρήσεις.

Πότε ακούσαμε τον φερόμενο… να παίρνει θέση και να καταδικάζει τις φασιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη χανιώτικη κοινωνία; Ακόμη και όταν πραγματοποιήθηκε φασιστική επίθεση στη Rosa Nera – δίπλα από την πόρτα του δηλαδή – δεν εξέφρασε ούτε μία δημόσια ανησυχία.

Αντίθετα, προβαίνει σε δηλώσεις κατά της κατάληψης και παρατηρεί: “ …κατά καιρούς διάφορους ανθρώπους αλλοδαπούς κατά κανόνα, να μπαινοβγαίνουν μέσα σε αυτό το κτίριο … ” πάλι καλά που δε μας λέει και πόσες γυναίκες μπαινοβγαίνουν – κάτι του άφησε το φεμισνιστικό κίνημα !

Επιπλέον, ενώ δεν έχει πουθενά καταδικάσει τις φασιστικές επιθέσεις τολμά να αναφέρει στην εφημερίδα πως η παρεμπόδιση της δημοπρασίας είναι : “ καθαρός φασισμός ” . Мήπως εννοούσε αυθαιρεσία; Мα το πολιτικό του παρελθόν δεν δικαιολογεί την άγνοια των εννοιών που χρησιμοποιεί.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι ιδιαίτερα στις μέρες μας, η εξίσωση των κινηματικών πράξεων με το φασισμό νομιμοποιεί την κοινωνικότητα των ναζί. Όταν όλα τα λέμε φασιστικά τότε ο φασισμός καταλαμβάνει μία περίοπτη θέση στην κοινωνία.

Ο φασισμός ξαναγεννιέται μέσα από τη σύγχυση, το φόβο και το ψέμα. Λίγο προσοχή, λοιπόν, είναι απαραίτητη όταν κάποιος, ως φορέας εξουσίας, μιλάει από προνομιακή θέση.

Το σπουδαιότερο όμως, πρόβλημα, είναι πως οι μεθοδεύσεις της πρυτανικής αρχής είναι συντεταγμένες τόσο με τις αντικοινωνικές δυνάμεις της αγοράς ( το επιχειρείν που λέει και ο φερόμενος … ) όσο και τις επιθετικές στρατηγικές των υπουργών. Η οικονομική κρίση εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις και ο μεγάλος φόβος των κυρίαρχων είναι οι ακηδεμόνευτοι πολιτικοί και κοινωνικοί χώροι.

Ο αγώνας είναι μακρύς…

Υ.Γ. Χρησιμοποιούμε τον όρο “ φερόμενος ως” πρύτανης

διότι αμφισβητείται η εκλογή του,

αφού την κέρδισε με τον παραδοσιακό τρόπο

– δηλαδή με τους τραμπούκους.

Ήδη, ο τέως πρύτανης κ.Φίλης

έχει κάνει προσφυγή σε βάρος του φερόμενου

στο Συμβούλιο της Επικράτειας και εκκρεμεί

το θέμα της νομιμότητας του Γρυσπολάκη.

Κατάληψη ROSA NERA (13.03.2010)

Mar
13
2010
0

Ενημέρωση σχετικά με τη δίκη των φασιστών στα χανιά

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε με την εξέταση των 7 μαρτύρων κατηγορίας, λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ. Εξω απο τα δικαστήρια ήταν καθόλη τη διάρκεια αλλα και απο νωρίτερα (απο τις 12 ) συγκεντωμένος κόσμος που ανα διαστήματα φώναζε συνθήματα. Πολυπληθείς και οι δυνάμεις καταστολής (ματ) που αριθμητικά ήταν περισσότερα άτομα απο τους αντιφασίστες-αντιρατσιστές-αντιεξουσιαστές που ήταν στο χώρο.

Στα δικαστήρια όμως υπήρχε και παρουσία φασιστών που πότε έξω απο τα δικαστήρια και πότε μέσα έκαναν εσθητή τη παρουσία τους. Αν και συνήθως ήταν μαζί με μπάτσους δεν δίστασαν να κινηθούν και μόνοι τους μέσα στο χώρο κοιτώντας φάτσες των συγκεντρωμένων ή ακόμη και περνόντας μπροστά τους!  Πιο συγκεκριμένα το απόγευμα και ενώ είχε φύγει αρκετός κόσμος δύο φασίστες πέρασαν μπροστά απο το πλήθος πηγαίνοντας προς την έξοδο με προκλητικό βάδισμα. λίγο πρίν βγούν απο τη πόρτα άρχισε ενας λεκτικός καυγάς και οι φασίστες έκαναν στροφή 360 μοιρών κατευθηνόμενοι ξανα προς τα μέσα! Τοτε οι συγκεντρωμένοι κατευθήνθηκαν προς το μέρος τους και έγινε μικροσυμπλοκή που έληξε με την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής.

Όπως ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, η δίκη θα συνεχισθεί το πρωί της Τρίτης 16 Μαρτίου με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, τις απολογίες των κατηγορουμένων, την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και την έκδοση της απόφασης. Οι οκτώ, όλοι μέλη ακροδεξιάς-φασιστικής  οργάνωσης, παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την διαδικασία του αυτοφώρου στο μονομελές πλημμελειοδικείο Χανίων, με τις κατηγορίες της εξύβρισης και απειλής. Ένας από αυτούς αντιμετωπίζει επιπλέον την κατηγορία για παράβαση του νόμου περί όπλων, αφού φέρεται ότι απείλησε νεαρό με μαχαίρι, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ένας υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού.

Την Τρίτη 16 μαρτίου αντιφασιστική συγκέντρωση έξω απο τα δικαστήρια

Mar
11
2010
0

Άυριο η δίκη των 8 φασιστών στα Χανιά

Άυριο την παρασκευή 11/3 γίνεται το δικαστήριο για τους 8 φασίστες που συνελήθφησαν την τρίτη το βράδυ αφού κυνηγήθηκαν απο κόσμο και κρύφτηκαν μεσα σε ένα μαγαζί. Ο ένας από αυτούς είναι πρώην γραμματέας της νεολαίας του ΛΑΟΣ στα Χανιά ενω ο άλλος μόνιμος υπαξιωματικός του ναυτικού.

Είναι σημαντική η παρουσία μας στα δικαστήρια!  ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!!

Mar
11
2010
0

Κείμενο της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στη κατάληψη Rosa Nera

Μια…Μεραρχία χωρίς… ιεραρχία

Ως συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ενάντια στη διαδικασία εργολαβικής ανάθεσης του κτιρίου της μεραρχίας, όπου στεγάζεται εδώ και σχεδόν 6 χρόνια η κατάληψη Ρόζα Νέρα και ως ενεργοί κάτοικοι αυτής της πόλης, δεν μπορεί παρά να μας προκαλούν αρνητικά οι συχνές ψευδείς και παραπληροφορητικές ρητορείες του πρύτανη γρυσπολάκη κατά της κατάληψης. Αποκορύφωμα η σκοπίμως αντεστραμμένη παρουσίαση των γεγονότων της 2 Μαρτίου, ημέρα της απόπειρας δημοπράτησης, στην τεχνική υπηρεσία του πολυτεχνείου.

Δεν υπήρξε καμία απολύτως χειροδικία από μέρους μας, ούτε προς τον διευθυντή της υπηρεσίας, ούτε προς κανένα υπάλληλο. Αν και προκληθήκαμε απ’τον πρώτο, τόσο λεκτικά, όσο και με επιθετική κίνηση, επιλογή μας δεν ήταν η αντιπαράθεση με το προσωπικό, αλλά το πολιτικό περιεχόμενο της παρουσίας μας εκεί, για να υπερασπιστούμε τον ανοιχτό κοινωνικό χώρο της Ρόζα Νέρα και να εμποδίσουμε τη δημοπράτηση, πράγμα το οποίο και πετύχαμε. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούσε ο εν λόγω διευθυντής να πάει αλλού τους εργολάβους, κάτι χαρτάκια που σχεδόν τους πέταγε, τα συνθηματικά και τα υπονοούμενα, θύμιζαν περισσότερο μαφιόζικες και υποκοσμιακές καταστάσεις!

Ο πρύτανης μιλάει για ΄΄φασισμό΄΄, έχοντας απέναντί του ένα χώρο που προασπίζει τις ελευθερίες, που οργανώνει και συμμετέχει σε αγώνες στο πλευρό κάθε καταπιεζόμενου, άνεργου, μετανάστη, απεργού. Φασισμός είναι το να επιδιώκει τη φίμωση και εξάλειψη αυτού του χώρου ακριβώς επειδή έχει αυτή τη δράση. Φασισμός είναι ότι με τη συγκάλυψη των κυβερνώντων, νεοναζί χτυπάνε εργάτες και μετανάστες, καίνε κοινωνικά στέκια, σπίτια και συναγωγές, χαράζουν αγκυλωτούς σταυρούς στην κοπέλα στη Χαλέπα, έχουν επιτεθεί δολοφονικά και στην ίδια την κατάληψη. Γι’αυτά, ο πρύτανης, ούτε θέση έχει πάρει, ούτε άχνα έχει βγάλει, ενώ βουίζει η κοινωνία, αλλά θυμάται τον ΄΄φασισμό΄΄ μόνο κάθε φορά που αναφέρεται σε όποιον διαφωνεί μαζί του. Φασισμός είναι να καμώνεται ότι εκφράζει τη θέληση της χανιώτικης κοινωνίας. Ποιος τον εξουσιοδότησε να μιλάει εκ μέρους της ; Η κατάληψη Ρόζα Νέρα είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας, και οι άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύεται για άλλες συνθήκες ζωής και εργασίας δεν ενοχλήθηκαν ποτέ από την ύπαρξη και τη δράση της. Μέσα από την πολυτέλεια των γραφείων του, δεν έχει ιδέα τι πραγματικά γίνεται στην κοινωνία, γι’αυτό ας μη την επικαλείται. Ας περιοριστεί στο ρόλο του… εκπρόσωπου τύπου των παρατάξεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ , που η πλειοψηφία των φοιτητών τους γυρίζει πια την πλάτη, ξέροντας με τι κομματικές σκοπιμότητες υποθάλπουν το φοιτητικό κίνημα.

Όσο αφορά στη στέγαση σχολής καλών τεχνών στο κτίριο της μεραρχίας, κατ’αρχήν ας καταλήξει αν είναι για την καλών τεχνών ή για την αρχιτεκτονική, γιατί κάθε φορά λέει άλλα. Γιατί το πολυτεχνείο δεν αξιοποίησε το κτίριο από το 1984 και το άφηνε τόσα χρόνια να ρημάζει σε αχρηστία; Το πολυτεχνείο έχει στην διάθεσή του μια μεγάλη περιουσία ακινήτων στην πόλη, που μπορεί να χρησιμοποιήσει, όπως ακόμα, μια επίσκεψη στις απέραντες εκτάσεις του στο Ακρωτήρι αρκεί για να δει κανείς, ότι τα μισά κτίρια είναι άδεια, ή υπό κατασκευή, ή καινούρια, τα οποία επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει. Άρα είναι εντελώς προσχηματική δικαιολογία αυτά περί σχολών και αποτελούν την αναγκαία, εύπεπτη και ευπαρουσίαστη καραμέλα με μόνο σκοπό να εκδιωχθεί η κατάληψη.

Φυσικά ο κάθε πρύτανης δεν ενεργεί μόνος του. Εκφράζει τα συμφέροντα των πολιτικών του εντολέων. Οι κυβερνώντες εφαρμόζουν καινούριες ολοκληρωτικές πολιτικές κατάργησης του ασύλου και καταστολής των κοινωνικών χώρων, όπου οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται, μοιράζονται, διεκδικούν. Πρυτανικές αρχές, δικαστική εξουσία, ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ, σύμμαχοι όλοι του Υπουργείου Καταστολής του Πολίτη, αναβαθμίζουν τα πλαίσια κοινωνικού ελέγχου σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Όμως οι αγώνες και το άσυλο δεν καταργούνται, γιατί είναι ιστορικά ριζωμένοι και φέρουν μέσα τους ζωογόνες επιθυμίες και δυνάμεις. Κι όποιος βιαστεί να πει ΄΄έχουμε δημοκρατία και δεν χρειάζονται πια αυτά΄΄, ας σκεφτεί τους μισθούς που μας κλέβουν, τα δώρα και τα επιδόματα, το παιδί του που δε βρίσκει δουλειά, τους αγρότες που τινάζονται στον αέρα, τα δάνεια που οι τράπεζες τον απειλούν, τη σύνταξη που δε θα πάρει ποτέ η γυναίκα εργαζόμενη στα 65 και βάλε, τη φτώχεια, τη σφαίρα που τρως στο κεφάλι από αστυνομικό είτε αν είσαι 15χρονος στα εξάρχεια είτε αν είσαι 25χρονος περαστικός στο βύρωνα, τα γκλομπ, τα δακρυγόνα και την τρομοκρατία αν παλεύεις για τα αυτονόητα, το πώς εξαπλώνεται το παρακράτος των φασιστοειδών,…. και αμέτρητα άλλα, για τα οποία η ΄΄δημοκρατία τους΄΄ δε μας ρωτάει ποτέ. Ένα σύστημα φτιαγμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, που ισοπεδώνει ανθρώπους και ζωές.

Γι’αυτό, όσο ποτέ άλλοτε, είναι απαραίτητο να διαφυλάξουμε το άσυλο και τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, και να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που βιώνουμε.

Γι’αυτό, υποστηρίζουμε την κατάληψη Ρόζα Νέρα, ως ένα από τα λίγα εναπομείναντα κοινωνικά εδάφη, όπου η εξουσία δεν μπορεί ανενόχλητη να παίζει παιχνίδια εις βάρος μας.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην

Κατάληψη Ρόζα Νέρα

Μάρτιος 2010

Powered by WordPress | Theme: Siteslike

css.php